17.06 – 27.06 2017
Откриване 16.06 – 21.00 ч

Ибро Хасанович
Катарина Свобода
Бернд Опл & Богомир Дорингер
Камен Стоянов
Кристоф Срб & Йодас Долфинс

Куратор Борис Костадинов

В сътрудничество с Leo Kuelbs Collection Ню Йорк - Берлин

След прожекцията му на Manhattan bridge в Ню Йорк, проектът (НЕ)ПЕРСОНАЛНО или (IM)PERSONAL, ще бъде представен на FLUCA – австрийски културен павилион.

Как един архитектурен интериор или екстериор, природата или движението на линията в
рисунката може да създава персонажи? Как липсата на текст или диалог понякога е най-добрия
начин да се създаде една перфектно разказана история?

Кураторът Борис Костадинов разказва за проекта:
(НЕ)ПЕРСОНАЛНО разглежда значението на липсващия човешки персонаж и класическия разказ във видеото / филмите. В тази селекция няма конкретни човешки персонажи. Същевременно, парадоксално, но видеата разказват конкретни истории, свързани с конкретни житейски обстоятелства или пък с някаква лична феноменология, свързана с артистите.
Персонификацията на абстрактния обект има своите традиции във филмовата класика. Знаем колко е важен предметният свят за Дейвид Линч или колко е определящо мястото на природата във филмите на Микеланджело Антониони.
Във видео изкуството прякото документиране, фрагментирането и дефрагментирането на обекта не само е по-лесно, отколкото във филмовите продукции, но е почти задължителен прийом, който най-пряко отвежда към замисъла. Тази непосредственост на видеото кара обекта да изглежда героичен и той се превръща в главен персонаж.
Друга важна характерна черта на тези видеа е липсата на диалог и тя се дължи не толкова на липсата на човешки персонажи, но повече на това, че сюжетната линия и фабулата не разчитат на текстуална описателност.
Spectre (Призрак) на Ибро Хасанович е един размисъл за разпада и смъртта; за това как паметта се отразява на настоящето. Филмът е заснет на яхтата ГАЛЕБ на югославския военноморски флот, ползвана от Йосип Броз Тито за различни тържества и чуждестранни дипломатически посещения. Някога бляскав символ на югославската история, днес яхтата стои изоставена в една корабостроителница.
Без заглавие (Летящи дървета) на Катарина Свобода разказва за пренасянето на отсечени дървета с хеликоптери в Граубунден, Швейцария. Видеото показва само част от небето, през която многократно преминава хелокоптер с дърво. Този начин на пренасяне на дървета не е необичаен в планински райони, но е много скъп и затова и рядко прилаган. Монументалността и сюрреалния вид на всичко това е резултат на документирането на едно съвсем реално преживяване от действителността.
Филмът Тъмна Материя (случай номер 2) на Бернд Опл и Богомир Дорингер ползва архитектурни модели в съчетание с ферофуиди и магнитни полета. Той борави само с традиционни кино техники и физически закони без да ползва никаква дигитална манипулация. Черната течност се носи из голите архитектурни пространства и поражда бъркотия. Изглежда като произволен организъм, който превзема архитектурните структури и създава смесица от смущаващи и смешни сцени.
Operantium на Камен Стоянов е документация на действителен 24-часов пърформанс. Изглежда невероятно, но през цялото това време художникът не спира да рисува, създавайки едноминутни скици. Видеото е анимация, ползваща хилядите рисунки, създадени по време на това непрекъснато 24-часово рисуване.
Изходната точка на Disco Kapa MS3 на Кристоф Срб е материалът, който архитектите ползват за макети – „капа“ плоскости. Той построява няколко модела върху въртяща се маса. Камерата се движи около и между стените. Благодарение на движещата се светлина и сенки, усещането за реалност се губи. Музиката е създадена по време на представянето на видеото на фестивал на изкуството и е live set на Йодас Долфинс (Карл Килиан).
Борис Костадинов

Проектът е продуциран и подкрепен от Австрийско посолство в България и Федерално канцлерство на Австрия.

Следете събитието във фейсбук

All rights reserved, video stills from:
1 - Ибро Хасанович, Spectre / Призрак
2 - Катарина Свобода, Без заглавие (Летящи дървета)
3 - Бернд Опл & Богомир Дорингер, Тъмна Материя (случай номер 2)
4 - Камен Стоянов, Operantium
5 - Кристоф Срб, Disco Kapa MS3