19.05 – 11.06 2017
Куратор Борис Костадинов

FLUCA – австрийски павилион открива сезон 2017 със самостоятелна изложба на Пламен Деянофф. Работещият от дълги години в Австрия художник представя на сцената на павилиона един от най-утопичните си проекти, а именно създаването на център за съвременно изкуство в Арбанаси.

Ето какво пише за проекта кураторът Борис Костадинов :
"Не-тривиална магичност. Това характеризира произведенията на Пламен Деянофф. Но възможно ли изобщо е да съществува „тривиална“ магичност? Не разбира се. По-скоро, често представата за това понятие е тривиализирана, заради изместването на „реалния“ живот в дигиталното и виртуалното или пък диктата на холивудските клишета - бълващи чудеса, които в последна сметка лесно се банализират.
Но магичното в произведенията на Деянофф е съвсем друго и за разгадаването му има един много специфичен ключ. В основата на този ключ е създаването на логическа връзка между утопията и структурата на ежедневието - с всичките нейни социални и икономически предпоставки. Тук няма манипулация – плод на специални ефекти. Всяка утопия е своеобразен коментар и надграждане на реалността, а разбирането на всяка реалност е невъзможно без контрапункта на утопиите.
Големият проект Foundation Requirements работи с една такава „утопия“ - създавнето на център за съвременно изкуство от най-висока класа в едно българско село. Арбанаси не е обикновено село, а много важен национален исторически паметник. И все пак идеята за съвременна култура не е първата асоциация за това място. В „утопията“ на Пламен, Арбанаси се превръща в център, който фокусира проекти на най-големи европейски музеи, утвърдени галерии, колекционери и меценати. Абсурдността е, че това би трябвало да се случи е една страна, която все още няма реално функциониращ музей за съвременно изкуство и която традиционно не участва на биеналето във Венеция.
Утопията се осъществява чрез магичното преместване на елементи от един уникален комплекс от къщи в Арбанаси в различни музеи и галерии в Европа. Така например „Митрополитската“ къща е построена през 1480 година и притежава забележителни дърворезби, каменни и бронзови произведения. В нея съществува и голям архив от печатни издания свързани с историята на България от 13 до края на 20 век. Части от това наследство бяха премодулирани и премествани на места като 21 Haus (Виена), Palais de Tokyo (Париж), Kunstverein Hamburg (Хамбург) или галерия Emanuel Layr (Виена).
Това магическо преместване продължава и във FLUCA Австрийски културен павилион Пловдив. Реални материали от къщата са транспортирани, за да създадат инсталация работеща с контраста между вековната история и нейното итегриране във футуристичен метален контейнер.
И тук утопията среща реалността. Целият проект Foundation Requirements работи благодарение на задълбоченото разбиране на Пламен Деянофф относно икономическите механизми в съвременното изкуство и умението му да създава тази магичност определена от взаимовръзките: изкуство-производство-консумация-пазар. Артистът умело използва методи и практики на съвременния маркетинг, брандинг и мениджмънт за „пазарното позициониране“ на идеята си. Производството на изкуство е осъществено по логиката на производството на всеки друг комерсиален продукт. Създадена е запазената марка „Plamen“, а продуктът би трябвало да бъде агресивно лансиран на пазара, чрез маркетинга работещ в областта на съвременното изкуство. Крайното звено от тази верига – печалбата, води до практическото реализиране на утопията – Център за съвременно изкуство в Арбанаси."
Борис Костадинов

Пламен Деянофф
Роден през 1970 г. във Велико Търново. Следва в Националната художествена академия в София, Институтът Pratt в Ню Йорк, Академията за изящни изкуства във Виена, университетът MOMBUSHO, Musashino Art University в Токио и Шведската кралска академия за изкуствата в Стокхолм. В работата си Деянофф комбинира мотиви, идеи и стратегии от бизнес света, рекламата, изкуството и ежедневието в проекти, които могат да бъдат представени в изложбен формат. Показаните обекти са елементи от авторовата биография, включваща постоянно сценично присъствие под марката ‘Plamen’ изграждана и налагана според правилата на рекламния бизнес. В последните години, негови самостоятелни изложби са организирани в NAK Neuer Aachener Kunstverein, Аахен (2017), Universalmuseum Joanneum, Грац (2016), Galerie Emanuel Layr, Виена (2016), Lauba, Center for Contemporary Culture, Загреб (2016), Институт за съвременно изкуство, София (2015), MAMBO Museo d ́Arte Moderna di Bologna, Болоня (2012) и др.

Пламен Деянофф е представен от галерия Emanuel Layr, Виена

Проектът е продуциран и подкрепен от Австрийско посолство в България и Федерално канцлерство на Австрия.